גוגיה

 הגוגיה היא מכלול המשנה החינוכית פדגוגית הכוללת ערכים, עקרונות פעולה ויעדים. מיזם הגוגיה הוא מנוע ליישום שיני פדגוגי הוליסטי מבתי חינוך לקהילות חינוכיות לומדות, ומתבסס על פיתוח מומחיות פנים בית ספרית, והובלת שינוי הנוגע בכל מרכיביו: זהות וערכים, דרכי למידה, תכני למידה, דרכי הערכה, אקלים ושיח, סביבה וסדירויות, ובא לידי ביטוי בשלוש הזירות הבית ספריות: מנהיגות, קבוצות השייכות, ויחידות הלימוד.

תהליכי הלמידה הנהוגים כיום בבתי הספר אינם תואמים את המציאות המשתנה במאה ה-21מיזם הגוגיה חותר ליצור שינוי תרבותי הוליסטי באמצעות בניית קהילות חינוכיות לומדות אשר תשפענה ערכית, חינוכית ופדגוגית על ילדי הדור הבא. על מנת לחולל את השינוי התרבותי על כל השותפים בארגון כיחידים, והארגון כולו כשלם, לאמץ מערך חדש של אמונות, ערכים, תפיסות, מחויבויות, דפוסי חשיבה והתנהגות. זהו שינוי משמעותי בעולמם הפנימי של כל המעורבים – התלמידים, המורים, המנהל/ת וצוות הניהול, ההורים, הרשות המקומית, והסביבה הקהילתית של בית הספר.

על מנת להוביל את כל באי בתי הספר לתהליך מתמשך של למידה משמעותית והפיכתם לקהילות חינוכיות לומדות, יש צורך בהכשרה מובנית ויסודית. מדובר בשינוי תרבותי הוליסטי, אותו ניתן להוביל באמצעות שינוי זהותו המקצועית של המורה ממעביר ידע למחולל למידה. תהליך כזה יוכל להתרחש רק במסגרת קבוצות למידה קטנות של מורים, שהלמידה בהן נמשכת לאורך זמן, בבית הספר עצמו, כחלק בלתי-נפרד מעבודת המורה, משגרת בית הספר וממערכת השעות.

בית הספר העתידי מדבר על שפה חדשה, על למידה אחרת – על תרבות חינוכית חדשה שתצמיח תלמיד בעל ערכים, בעל מוטיבציה ללמידה ובעל כלים ומיומנויות המותאמים למאה ה-21. תלמיד זה יהיה מוכן לאתגרים המחכים לו בחייו כבוגר. בית הספר לא יעמוד כמערך בפני עצמו, אלא יתפקד כרשת של קהילות, שבה למידת עמיתים ופיתוח שיח בין קהילות חינוכיות לומדות שונות הן הציר המרכזי בהובלת השינוי התרבותי.

כדי שהמורה יוכל להעביר את תלמידיו תהליכי העצמה משמעותיים ולהכינם לאתגרי התקופה, עליו להתנסות בעצמו בתהליכים אלה. כדי שבית הספר העתידי יתפקד כקהילה חינוכית לומדת, או למעשה כרשת של קהילות לומדות, חייבים מנהיגיו לעבור תהליך התנסותי דומה. 

לצורך כך הקימה רשת אמי"ת את מיזם הגוגיה שבמרכזו מתחם פיזי להשראה, לשיתוף וללמידה, המהווה הדמיה ומודלינג ליסודות ההכרחיים לבית הספר העתידי. בלב המיזם עומדת השאיפה להעניק למורים את האפשרות לחלום ולממש את חלומם, במטרה להעצים אותם בתהליך הובלת השינוי הבית-ספרי.